Ödüllü Mangala Turnuvası Başladı
17 Mart – 23 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Mangala Turnuvası Çınar Koleji Başakşehir Kampüsü’nde başladı.
Turnuva sürecinde; sınıf 1.leri belirlenene kadar elemeler yapılacaktır. Her sınıfın 1.si belirlendikten sonra 2. Sınıfların birincisi, 3. Sınıfların birincisi ve 4. Sınıfların birincisi belirlenecektir. Daha sonra ise finalde her sınıf seviyesinin birincileri 3’lü final yaparak okul içerisindeki 1., 2. ve 3. belirlenecek.
Turnuva sonunda derece giren öğrencilerimize okul müdürümüz tarafından ödülleri takdim edilecek.
Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.
Türklerin tarihi zekâ oyunu “Mangala”
Mangala bir Türk mankala oyunudur. Irak'ta oynanan Halusa, Filistin'de oynanan El-mankala ve bir Baltık Alman oyunu olan Bohnenspiel ile çok benzerlik gösterir. Mısır'daki bedeviler arasında oynanan kuralları büyük ölçüde farklı olan Mangala isimli bir başka bir oyun da bulunmaktadır.
16. yüzyıldan başlayarak Türk minyatürlerinde mangalaya ait tasvirler yer almıştır. Metin And'a göre bu oyun mankala oyunlarından bahseden ilk eserlerden olan Binbir Gece Masalları'nda anlatılan (15. gece) mankala ile doğrudan ilişkili olabilir. Batılı kaynaklarda ise mangaladan ilk kez 1694'te İngiliz oryantalist Thomas Hyde'nin çalısmasında bahsedilmiştir. Jean Antoine Guer'in 1747 yılında Paris'te yayımlanan Moeurs et Usages des Turcs (Türkler'in Gelenek ve Alışkanlıkları) isimli eserinde, oyundan Mangola olarak bahsedilmektedir. İngilitere'de 1860 başlarında Mangola yeni bir oyun olarak tanıtılmış ve Jaques şirketi tarafından yayımlanmıştır.
Bugün Türkiye'de klasik mangala oyun kuralları bilinmek ile birlikte Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep gibi bölgelerde oynanan aynı isimdeki oyun daha çok Suriye kökenli La'b Mecnuni (Mecnun Oyunu) ile benzerlik gösterir. Ayrıca Anadolu'da oynana farklı mankala türevleri de bulunmaktadır: Erzurum'daki Pıç, Safranbolu'daki Altıev, Ilgın'daki Meneli Taş, vb.